martes, 25 de enero de 2011

Yernes (Tameza) - Picu L'Oral

27 d'Avientu de 2010

Track: Yernes (Tameza) - Picu L'Oral



Dempués de la fartura de caleyar del día anterior, Pangua dexóme solu pa dir de montaña,... menos mal que tenía a Vero, collacia de Mieres que conocí durante'l finde santu, nel que Fernan y yo dimos bona cuenta de la Peñasanta d'Enol y de la Peñasanta Castiella. De la que baxábemos reventaos de facer Peñasanta d'Enol y les dos Torres (nun ye la peli del señor de los anillos, son la de la H.orcada y d'Enmediu), alcontrámonos a dos moces soles pol monte (cosa rara,...) y llueu taben tamién nel refuxu de Vegarrionda, sofriendo les roncaeres de la xente. El casu ye que'l carallibru sirve de xemes en cuando pa dalgo y topámonos na rede y ya va bona que convidárala a venir de monte y hasta agora nun se dió.


Yernes ñeváu a sus 690 ms

Asína pues recuéyola en Trubia, cola intención de xubir a los puertos de Marabiu por Teberga, pero una vegada que nos ponemos a ella, l'estáu de la carretera, failo imposible, asína que toca dar una vuelta llarga, llarga, mui llarga, hasta'l plan B, facer el picu L'Oral dende Yernes, ya que'l plan A, yera Caldoveiru y lo que saliese por delantre dende riba los puertos,...

Asína pues, llegaremos a Yernes dende Grau, al cual aportaríase fácilmente pola y griega dende Xixón, y na ronda d'Uviéu garraríemos la A-63 hasta esti pueblu moscón. D'equí tomamos la carretera As-311 pola que travesamos el pueblu de Llantrales y pocu dempués de pasar una ponte, garraremos a la nuesa manzorga una carretera que nos llevará hasta Yernes dempués de pasar polos pueblos de Rañeces, la Figal, Pandu y Panicera.

Al final, col asuntu la carretera y les vueltes, ponémonos a caleyar pasaes les 12 la mañana, y enriba too, por primer vegada dende cuantayá, voi volver a facer una ruta ensín l'aida del gps, namái que pa orientame. Damos, como siempre, los primeros pasos pel pueblu pasando por un área recreativa y siguiendo una carretera, hasta una curva de dereches na que siguiremos de frente per un camín, que xube al Tintal, pa llueu tomar direición a esquierdes y caltener l'altor paralélamente a la carretera que dexáremos enantes.


Bordiando'l monte Braniella

Dempués de facer la falda d'esti monte, pente la ñeve y la vexetación, llegó un momentu nel que decidimos entamar a xubir a güevu, ya que veíamos a les clares, que la xubida natural al picu L'Oral va pola pista asfaltada, y esta entamaba a facer envueltes más alantre, averándose hacia la nuesa posición. Poro, fuimos ganando-y altor poquín a pocu, non sin esfuerzu pola cantidá tan grande de ñeve qu'había y fuimos aportar al monte Braniella de 1136 ms, nel cual ya vimos el nuesu oxetivu y el percorríu que debíemos tomar p'abordalu.


Picu L'Oral y colláu Fancualla

Dende equí riba, quedónos nidiu, que la xubida que ficiéramos diba ser muncho más guapu, qu'andar pela pista tol tiempu, así que, ensín perder tiempu baxamos al colláu Fancualla, nel qu'hai un pequeñu llagu, y abriendo buelga pela ñeve, coles pates cargaes del día anterior fuimos dando-y pocu a pocu, hasta ganar l'arista del Picu L'Oral, que nos dexaría nel so cumal de 1246 ms.


Macizu d'Ubina y L'Aramo dende L'Oral

Ta'l día pelín murniu, y les vistes queden dalgo tapecíes poles ñubes, pero aún así paga la pena, l'ascensión a esti picu. Eso sí, val más acolumbrar los cordales más orientales, porque pal ocidente, entamen a desesperar los putos eólicos en munches xerres. Y ye que n'Asturies ya tamos a pocu de facer tan afamada la fras de "Eólicos NON", como ya foi la de "Ocalitos NON". D'otra miente, dame un pelín de pena, nun controlar tanto la fastera ocidental d'Asturies, y ye que cuéstame munchísimo dixebrar dellos montes o picos,... poro habrá qu'averase más de continuu, qu'Asturies tien muncho por conocer inda.

Fai friu, asína que siguimos alantre, y baxamos pela arista Sur del L'Oral, hacia'l colláu la Carabina (1130 ms) bien cerquino de Cuallagar, onde talantamos si, baxar hacia la pista ya o facer un cumal más. Nun fai falta convencer muncho a Vero, y ponémonos a la xera, nuna ascensión pelín más abegosa, polo desigual del tarrén, y pente una pequeña canal con vexetación enforma, damos cumal al Cantu la Flecha, dende'l cual vemos a les clares montes que quedarán pa otra incursión por Tameza, como son el Caldoveiru y el Tórzanu.


Cantu la Flecha (1264 ms)

Son les 3 y media, y como diz la canción de Nuberu: "atapez... la tardi ta ya apigazando", y ye que ta dalgo oscurín ya, asína que ponémonos a baxar cola ñeve pela rodiella, lo más rápidu que podemos hasta empobinanos dende'l colláu, pola pista hasta'l Puertu, onde xube otra pista hasta'l colláu de Fancualla, no que sería l'ascensión normal al picu L'Oral.

Nós, demientres falamos de mil temes, munchos dellos políticos y culturales, siguimos baxando metros, hasta llegar a les brañes de la Senra, onde entretenémonos agüeyando delles cabañes, como la del grupu moscón de montaña,... ya nos prestaría a los Borrinos tener un refuxu propiu dalgún día, jeje.


Cuerria en Cuallagar y baxando pela pista hacia Yernes

Magar de les cabañes, va desapaeciendo parte de la ñeve y xelu que cubría l'asfaltu, y los pies, van quexándose de la dureza del firme, faciéndose pelín pesáu tolos kilómetros finales de la ruta. Ensín más, apaecémos de nueu pola parte más alta del pueblu de Yernes, el barriu la Reguera, y nel coche mudámonos de ropa rápidu porque'l friu yera importante.

Xustu enantes de colar, alcontrámonos con un paisanu, que por casualidá, faláremos con él, al entamu la ruta, y al final, entrúganos que tal nos foi, quedando impresionáu de que xubiéramos tamién al Cantu la Flecha, ya que nun les tenía toes con él, de que fuéramos llegar al Picu L'Oral siquiera, jeje.

Como resumen, dicir que'l total foron 5 hores y 10 minutos pa facer los 12 kms de ruta superando un desnivel acumuláu positivu de 780 ms, lo que-y da puxu a esta rutina corta que fízonos conocer un pelín más, el pequeñu conceyu de Yernes y Tameza.


Camudando'l Camín nel picu L'Oral


Nesta ruta ficimos la 3 cota más alta de Yernes y Tameza: Cantu la Flecha (1264 ms) y la cuarta y vértice xeodésicu d'esti conceyu: Picu L'Oral (1246 ms)

Ver progresos en: Retos montañeros

No hay comentarios:

Publicar un comentario